SVE O KADULJI: Što liječi, kako se uzgaja i recepti za pripravu od čaja, rakije i vina do umaka, sira i čipsa

| June 21, 2018 | 0 Comments

Već 4.000 godina kadulja je na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti a kod nekih je naroda i na glasusvetosti. Starorimski znanstvenik i pisac nazvao ju je Salvia od latinskog glagola salvum što znači spasiti – dakle: spasiteljica. I danas se tako u mnogim zemljama naziva a od te riječi dolazi i njezin drugi naziv kod nas – žalfija.Zapisano je da su je stari narodi koristili ne samo kao lijek već i u raznim obredima: Egipćani za balzamiranje i mumificiranje, stari Rimljani su imali čitav obred kod njezinog branja, američki Indijanci su je palili u obrednoj vatri i nosili je oko vrata pri ritualnom plesu …Možda i naš naziv kadulja dolazi od glagola kaditi, jer su je ljudi koristili za pročišćavanje svojih domova kađenjem dok nije to mjesto u vjerskim obredima a u istu svrhu i u svetištima i u kućama preuzeo tamjan. Premda predaja kaže i to da je Sveti Ivan Krstitelj uz gospinu travu posvetio i kadulju što tim biljkama daje svetost i vječnu nepromjenjivost. Državnom biljkom proglasio ju je Karlo Veliki kada ju je u svojim strogim propisima Kapitularima uvrstio među 72 biljke koje se obavezno moraju uzgajati u svim seoskim, gradskim i samostanskim vrtovima (zajedno s peršinom, čuvarkućom, piskavicom, koprom, matičnjakom itd). Cijenili su je i istočni narodi – Kinezi su za sanduk kadulje davali tri sanduka svoga čaja.

No, kadulja je cijelu tu slavu postigla prije svega bezbrojnim primjerima svoje ljekovitosti. Stari su je narodi upotrebljavali kao lijek maltene za sve bolesti. Nalazimo je u receptima liječnika u starom Egiptu, Heladi i Rimu, na istoku i na zapadu a u Srednjem vijeku. izašla je i knjiga o njenoj ljekovitosti kod reume, bolesti usne šupljine i grla, probavnih smetnji, upale mjehura, noćnog znojenja …To je biljka sunca i topline, osjetljiva na mraz i previše vlage pa je kontinentalci i posebno sjevernjaci moraju sijati i njegovati. Sije se u travnju i svibnju. Sjeme se samo malo pokrije zemljom. Gnoji se svakih mjesec i pol dana mješavinom dušika, fosfora i kalija. Može se uzgajati i iz presadnica. Najbolje na mirnom i sunčanom mjestu, u zavjetrini. Nije posebno osjetljiva na vrstu tla.

Možemo je uzgajati i kao lončanicu u kući, na sunčanom prozoru. Ako listovi počnu žutjeti, znači da joj treba više životnog prostora, tj. mjesta i zemlje. Tu se može uzgajati do ljeta a onda je presadimo u vrt na opisano mjesto. Do zime će se razviti, u proljeće se oreže (ne stare osnovne grane). Listovi se beru prije cvatnje u travnju, cvijet se sabire u svibnju i lipnju. Budući da joj narastu novi listovi, mogu se brati tijekom cijele godine. Suši se na sjenovitom i zračnom mjestu. Cvijet kadulje vole i pčele pa je njen med jedan od najljekovitijih.

ŠTO LIJEČI

Opća je floskula da «kadulja čisti krv i cijeli organizam». To ne znači ništa. Ali dokazano je da kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje Što će reći da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala. Pa onda, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika. Kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena. Pomaže kod neuroze i depresije. Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju. Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimer. Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve. Blagi je afrodizijak. Priprema se u obliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina. Čaj i oparak najčešći su pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba.

ČAJ OD KADULJE

Priprema se tako da se u četvrt litre ključale vode stavi jedna čajna žličica usitnjene kadulje i pusti da na laganoj vatri otklopljeno kuha tri minute. Skine se s vatre, neka odstoji desetak minuta. Procijedi se i pije dvije do tri šalice dnevno, ovisno o tegobama. Ako se radi o upali grla, krajnika i bolestima dišnih organa – topao čaj zasladi se s medom.

OBLOZI

Jedan od starih recepata je i ovaj: izgnječene listove svježe kadulje stavimo na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu i privijemo na ranu ili na gnojni čir.

KUPKA

U pet litara hladne, najbolje izvorske vode stavimo 20 dg kadulje. Neka odstoji 12 sati. Izlijemo u priređenu kadu za kupku s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i za kožne bolesti.

Primjerice za kožnu bolest pitirijazu (pytiriasis versicolor) dobro je uz kupku piti i čaj, zbog promjene strukture znoja.

ULJE OD KADULJE

Za pripravu kupke može se koristiti i kaduljino eterično ulje. Deset kapi ulja u pola litre mlijeka. Dobro promiješamo i ulijemo u kadu s vodom pripremljenom za kupanje. Kaduljino eterično ulje dobiva se postupkom destilacije vodenom parom najbolje mladih listova i grančica kadulje. Osim za kupku pripravci od kaduljina ulja koriste i se za inhalaciju kod upale dišnih organa i sinusa u kombinaciji s uljima slična djelovanja, za ispiranje kod upale usne šupljine i grla, za masažu, za osvježavanje i dezinfekciju prostora.

www.zdravljeuprirodi.com

Kategorija: Ljekovito Bilje

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *