Nevjerojatna ljekovitost skrivena je u travki koju danas gazimo, trgamo i bacamo!

Univerzalna biljka koja je jedna od najučinkovitijih u borbi protiv plućnih i kožnih oboljenja..

Trputac sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu, glikozid aukubin i antibiotske spojeve. Najpoznatija upotreba trputca je u liječenju kašlja, no on je učinkovit kod svih dišnih oboljenja. Pomaže svim dišnim organima, posebice kod bolesti koje karakterizira izbacivanje sekreta.
Preporučuje se kod hripavca, astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Znanstvenici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom.
Zbog toga je on sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja. Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list trputca ili piti njegov čaj.
Također, trputac dokazano liječi rane na koži. Odnosno, tretirate li rane trputcem one će zacijeliti brže! Slično je i sa žuljevima koji se mogu tretirati kašom od usitnjenih listova trpuca.
Trputac je efikasan i kod kožnih bolesti, različitih rana i ozljeda kože, raka na usnama, gnojnih i inficiranih rana, čireva, čireva na potkoljenici, gnojnih i inficiranih čireva, za regeneraciju kožnog epitela, za liječenje ožiljaka, brazgotina i opeklina, ugriza insekata.
Dovoljno je par zgnječenih listova staviti na zagnojeni nokat i već drugo jutro bit će vidljiv rezultat.
Čaj od ove biljke pomoći će i kod problema s prhuti, a ljekovita svojstva ove biljke pomoći će i kod bolesti jetre, žuči, ženskih bolesti (bijelog pranja, tegobe s maternicom, kod sterilnosti žena), zubobolje, bubrega i mjehura, infekcije mokraćnih kanala i mjehura, očnih bolesti…
Osim toga, sjeme jedne vrste trputca, Psyllium, koristi se kao izvor biljnih vlakana u laksativima.
Koristi se i za bolesti želuca i crijeva (grčeva u crijevima, raznih nametnika i parazita u crijevima, ameba, katara crijeva, sluzi debelog crijeva, kolitisa, ulceroznog kolitisa, polipa crijeva, žgaravice, hemoroida (oblog kaše od listova), groznice, krvarenja zubnog mesa, kod krvi u mokraći, plućnih krvarenja, krvarenja

 

www.zdravljeuprirodi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *