Planika – ljekovita svojstva skromne mediteranske biljke

| November 11, 2019 | 0 Comments

Pet dobrobiti planike za vaše zdravlje
Planika, maginja ili jagodnjak (lat. Arbutus unedo) zimzeleni je mediteranski grm koji izgledom podsjeća na lovor, a naraste u visinu od 3 do maksimalno 10 metara.

Tipičan je za mediteranska područja, a kod nas jako dobro uspijeva u Dalmaciji i Istri.

Ovo pomalo zaboravljeno stabalce u studenom i prosincu rađa ukusnim, crvenim plodovima, koji se nazivaju maginje, a koji izdaleka podsjećaju na omiljene jagode.

Stoga i ne čudi što se na engleskom naziva „strawberry tree“.

Zanimljiv je i latinski naziv ove biljke. Riječ „unedo“ pripisuje se Pliniju Starijem, koji je rekao „unum tantum edo“ ili „jedem samo jednu“.

Možda nam je htio poručiti da su maginje toliko opojne i ukusne da će nam biti dovoljna samo jedna ili pak da je okus toliko osebujan i neobičan da zapravo nećemo moći pojesti više od jedne.

6-7 maginja – dostatna doza vitamina C!

Nezreli plodovi maginja su žute boje, koja se polako mijenja u narančastu, pa u intenzivno crvenu, koja je znak potpune zrelosti.

Izvana imaju malo grublju koru, dok su iznutra fine, gelaste teksture, koja se topi u ustima.

Maginje možete jesti sirove ili kuhane. No, svakako imajte na umu to da s njima ne smijete pretjerivati.

Naime, u većim količinama (to bi značilo više od 7 plodova) mogu izazvati mučninu te laganu opijenost zbog male količine alkohola koju sadrže.

To ne vrijedi za termički obrađene ili kuhane maginje.

No upravo vam je 6-7 maginja dovoljno da svoj organizam opskrbite s dovoljnom dnevnom dozom vitamina C, najvažnijim antioksidansom potrebnim za optimalno zdravlje.

Od maginja se priprema i delikatesna marmelada bogata pektinom i vitaminom C, kojoj nećete moći odoljeti.

U priobalju i na otocima od planike se proizvode i med, vino i rakija. Portugalci od ove biljke pripremaju i jaki liker koji se naziva medronho.

U Portugalu i na Siciliji radi se i gorki med od planike, koji je pogodan i za dijabetičare.

Ovaj med pomaže i poboljšanju krvne slike te blagotvorno djeluje na dišni sustav, zbog čega je pogodan i za astmatičare.

Plodovi (maginje) sadrže:

 1. prirodni šećer (fruktoza i glukoza)
  obilje vitamina C
  organske kiseline (jabučna)
  vlakna
  pektine
  flavonoide
  bjelančevine
  esencijalna ulja
  minerale poput kalija, kalcija, fosfora, željeza, natrija…
  malo alkohola

Ljekovitost planike

Plodovi, listovi, korijen i kora planike koriste se u narodnoj medicini u različite ljekovite svrhe.

Listovi

Smatra se da su listovi vrlo ljekoviti. Oni, među ostalim, sadrže flavonole glikozide, poput hiperina i kvercetina, koji djeluju antikancerogeno.

Turska studija pod nazivom „Antioksidativna aktivnost lišća biljke Arbutus unedo“ pokazala je da listovi planike zaista pružaju moćnu antioksidativnu zaštitu (štite od djelovanja slobodnih radikala).

Čaj od osušenih listova planike koje je najbolje brati i sakupljati u ožujku, pomaže kod upala grla, hemoroida, povećane prostate, tegoba mokraćnog mjehura…

Studija je pokazala i da lišće planike može pomoći u liječenju seksualno prenosivih bolesti kao što je trihomonijaza. Riječ je o bolesti koju izaziva jednostanični parazit Trichomonis vaginalis.

Plodovi (maginje)

Kad su u pitanju plodovi, postoji duga tradicija njihova korištenja u ljekovite svrhe, osobito u Italiji, Maroku i Turskoj.

Maginje se tako primjenjuju kao pomoć kod gastrointestinalnih tegoba, srčanih, kožnih i uroloških problema te kod gastritisa i bubrežnih oboljenja.

Korijen i kora

I korijen planike se u narodnoj medicini primjenjuje u liječenju.

On pomaže kod abdominalnih bolova, poremećaja mjehura, dijabetesa, visokog tlaka. Djeluje kao diuretik i adstringent te ima protuupalna svojstva.

Kora planike pomaže kod gastrointestinalnih i uroloških tegoba te kod srčanih oboljenja.

5 dobrobiti planike

1. Ima antikancerogena svojstva

Prema studiji portugalskog Sveučilišta Nova de Lisboa, plodovi (maginje) i ekstrakt dobiven iz listova planike imaju veliki antikancerogeni potencijal. Sami plodovi obiluju flavonoidima, koji su poznati po snažnom antioksidativnom djelovanju.

Provedeno istraživanje pokazalo je da maginje i ekstrakt dobiven iz listova inhibiraju enzim metaloproteinazu (koji u većim količinama dovodi do pojave tumora) jednako ili čak snažnije nego, primjerice, kupina i zeleni čaj.

2. Djeluje kao prirodni antibiotik

Svi dijelovi biljke sadrže etil-galat, koji ima antibiotsko i antimikrobno djelovanje. Pokazalo se da etil-galat ima snažno antioksidativno djelovanje na bakterije iz roda Mycobacterium.

Također, ekstrakt listova planike inhibira rast i drugih štetnih bakterija kao što su Escherichia coli i Staphyloccocus aureus, a sprečava i rast gljivica kao što je Candida albicans.

3. Pomaže kod tegoba urinarnog trakta i proljeva

Kora, korijen i listovi planike imaju adstringentna i diuretska svojstva. Pokazalo se da djeluju i kao antiseptik te da pomažu kod tegoba urinarnog sustava poput cistitisa i uretritisa.

Sami plodovi i listovi sadrže tanine i pektin, zbog čega su se pokazali kao dobra pomoć kod proljeva.

Uvarak koji pomaže kod proljeva i poremećaja cirkulacije: u lončić vode stavite 20 g listova planike i 20 g listova kupine pa kuhajte oko 5 minuta. Ostavite da još odstoji 10-ak minuta, procijedite i popijte.

4. Ublažava simptome grlobolje

Planika pomaže i kod upaljenog grla. U tom slučaju, najbolje je kuhati čaj od osušenih listova ove biljke te ga piti ili pak grgljati, odnosno njime ispirati grlo.

5. Snižava visoki krvni tlak i čuva zdravlje srca

Pokazalo se da lišće planike povoljno djeluje na krvne žile i općenito na zdravlje srca.

Ekstrakt dobiven iz listova planike, pokazala su marokanska istraživanja, pomaže kod hipertenzije ili visokog krvnog tlaka. Stoga se u Maroku već primjenjuje upravo u ublažavanju ove zdravstvene tegobe.

Tagovi: ,

Kategorija: Ljekovite Biljke

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *