Banana dijeta

| November 2, 2019 | 0 Comments

Portrait of a beautiful young woman holding bananas.

Među brojnim vrstama dijeta, banana dijeta se izdvaja kao jedna od najmlađih, ali pritom i najbržih i najefikasnijih, pa samim tim u svetu trenutno i najzastupljenijih dijeta.

Kako gde i kada je nastala banana dijeta?
Prvi put, ova dijeta se pojavila i promovisana je u Japanu, pre oko dve godine, u trenutku kada je osmislio japanski bračni par Hitoši Vatanabe, čije je zanimanje istraživanje preventivne medicine i Sumiko Vatanabe, koja je farmaceut po zanimanju.
Šta podrazumeva banana dijeta i kako se sprovodi?

Banana dijeta, sama po sebi, nije nimalo komplikovana i teška da se sprovede. Zbog toga, veoma je popularna jer odgovara brojnoj populaciji, bez obzira na zauzetost tokom dana ili neke druge faktore koji mogu biti otežavajući u procesu sprovođenja dijete.
Ova dijeta, podrazumeva niz veoma jednostavnih pravila i obaveza u ishrani, koje počinju glavnom i prvom obavezom, a to je da ako sprovodite banana dijetu, prvi obrok, odnosno doručak, svakodnevno mora da vam bude banana i čaša vode koja je zagrejana na sobnoj temperaturi. U zavisnosti od potreba organizma za hranom, umesto jedne u početnom periodu dijete možete pojesti i dve banane, odnosno onoliko koliko vam je potrebno da steknete osećaj sitosti.
U okvire ostalih dnevnih obroka, odnosno ručka i večere, možete uvrstiti namirnice po izboru, ali je važno da obroci svaki dan budu pravilno raspoređeni i da vam večera ne bude kasnije od 20h, kao i da unos hrane tokom tih obroka takođe kontrolišete da se odvija samo do trenutka postizanja osećaja sitosti. Nikako se nemojte prejedati, pogotovo ne slatkišima i visokokaloričnim namirnicama. To bi moglo da neutrališe i umanji efekte dijete.

Kako banana dijeta funkcioniše?
Ova dijeta, funkcioniše tako što banane imaju izuzetno specifičan sastav koji podrazumeva prisustvo skroba, koji izaziva osećaj sitosti, ali ima nizak glikemički indeks i ubrzava metabolizam. Na taj način, vi trajnije i u velikoj meri gubite potrebu za unosom drugih namirnica, a namirnice koje pojedete tokom obroka, bivaju efikasnije sagorene i potrošene u organizmu zahvaljujući ubrzanosti metabolizma i ne ostavljaju kao posledicu masne naslage i suvišne kilograme.

Ko ne bi trebalo da primenjuje banana dijetu?
Jedino osobe koje boluju od hiperglikemije, trebalo bi ozbiljnije da izbegavaju primenu ove dijete, jer se u njihovom slučaju, visok nivo skroba u doručku može manifestovati zdravstvenim smetnjama.
Svi drugi, ovu dijetu mogu sprovoditi sasvim bezbedno i bez straha od mogućih kontraindikacija, ali to ne znači da celokupnu dijetu smeju i mogu zloupotrebljavati i zanemarivati osećaj za meru u unosu namirnica tokom obroka.
Osećaj sitosti mora da označava i podrazumeva momentalan prekid obroka!

Kategorija: Dijeta, Recepti

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *